fbpx

Din babys fantastiske hjerne – del 2

Vidunderlige uger - babys udvikling

I artiklen Din babys fantastiske hjerne – del 1, hviste vi hvad din baby formår intellektuelt fra en meget tidlig alder. I denne artikel vi vi gerne anskueliggøre hvad din babys hjerne klare i det skjulte. Det er ganske imponerende.

Den jonglerer med mange bolde i luften på samme tid. Menneskelegemet er bygget op af 11 forskellige systemer, der skal holdes i en fin balance i forhold til hinanden. Det klarer hjernen uden de store problemer. De systemer er:

 • Huden

Huden er et organ i sig selv. Den består af forskellige lag, sved og talgkirtler, negle og hår. Huden er et effektivt, selv reparerende organ der beskytter kroppen mod ubudne gæster, isolerer kroppen og regulerer vandbalance og kropstemperatur igennem sved.

 • Skelettet

Skelettet består af 206 forskellige knogler og deres tilhørende led. Skelettet understøtter kroppen, beskytter organer hjertet, danner blodlegemer, og gør det muligt for kroppen af bevæge sig.

 • Musklerne

Kroppen har 639 forskellige muskler. Ved dem bevæger vi os også, og ved hjælp af muskelfibrene kan vi regulere kropstemperaturen. Kuldegysninger genererer varme.

 • Fordøjelsessystemet

Optager vigtige næringsstoffer fra maden vi spiser, og kanaliserer affaldsstoffer ud af kroppen.

 • Åndedrætssystemet

Det respiratoriske system består af næsen, mundhulen, svælget, luftrør, bronkier og lunger. Ved indånding overføres ilt fra omgivelserne til blodet, og i samme taktslag fjernes carbondioxid fra blodet, som ledes ud af kroppen ved vores udånding.

 • Lymfesystemet

Lymfesystemet omfatter lymfeknuder, lymfekar, thymus og milt. Lymfesystemet er vigtig i immunresponset, det bærer langkædede fedtsyrer i chylomikroner, og det hjælper til at dræne fugt fra væv. Det imponerende immunforsvar har sit ophav i Lymfesystemet

 •  Det kardiovaskulære system (Hjerte/karsystemet)

Den kardiovaskulære system består af hjertet, arterier, kapillærer og vener. Den kardiovaskulære system fører blod gennem kroppen. Med blodet føres ilt og næringsstoffer til alle kroppens celler, og affaldsstoffer kanaliseres mod nyrer og lunger.

 • Nervesystemet

Nervesystemet består af hjernen, rygmarven og spinalnerver. Alle informationer om kroppen og omgivelserne uden for kroppen fortolkes og administreres af nervesystemet.

 • Hormonsystemet

Det endokrine system består af flere kirtler og hormoner. Der kendes ca. 100 forskellige typer hormoner der går en kompliceret balancegang i forhold til hinanden. Hormonernes funktioner spænder vidt fra reproduktion til optagelse af energi i cellerne.

 • Urinvejene

Urinvejene består af nyrerne, urinlederne, blæren og urinrøret. Urinvejene overvåger den kemiske sammensætning af blodet. Urinvejene tilvejebringer udskillelse af affaldsprodukter og forsøg på at spare værdifulde stoffer til kroppen.

 • Det reproduktive system

Hos mænd det reproduktive system, består af testikler, epididymis, prostata, penis og urinrøret. Hos kvinder det reproduktive system, består af æggestokke, æggeledere, livmoder og vagina. Hovedformålet med det reproduktive system er bevarelsen af ​​arterne.

Din babys hjerne er kongen! Den administrerer disse komplekse systemer allerede fra starten, og holder dem i balance i forhold til hinanden.

Her følger nogle yderlige oplysninger om din babys hjerne:

 1. Hjernen vokser mere i løbet af de første to år af livet end i et andet år.
 2. Hjernen fordobles i volumen i løbet af det første år.
 3. Ved ét-års alderen har hjernen allerede 60% af en voksen hjernes volumen!
 4. I livmoderen vokser hjernen hurtigere end noget andet organ.
 5. Under graviditeten er der tidspunkter, hvor din baby producerer ikke færre end 250.000 neuroner og hjerneceller pr. minut!
 6. Ny forskning har vist, at alle hjerneceller er til stede ved fødslen! Nogle forskere mener at næsten alle neuroner er til stede.
 7. Hjernen indeholder 100 milliarder neuroner og 100 milliarder gliaceller.
 8. Jo mere og stærkere forbindelserne mellem hjernecellerne er, desto bedre fungerer hjernen.
 9. Din hjerne bruger 10 til 23 watt når den er vågen. Med andre ord: nok til at drive en pære!
 10. Mænd og kvinders hjerner reagerer forskelligt på smerte.
 11. Der er 1.000.000 neuroner i et stykke hjernevæv, der er størrelsen af ​​et saltkorn.
 12. Hjernen er det mest fedtholdige af alle organerne, og indeholder 60% fedt.
 13. Din hjerne bruger 20% af alt vores ilt.
 14. Den information der transporteres rundt i vores hjerne, når en hastighed på ca. 400 kilometer i timen.
 15. Hjernen kan ikke føle smerte.
 16. Hjernen er faktisk konge og herre: Den bestemmer og arrangerer alt for hele kroppen.
0
  0
  Din kurv
  Your cart is emptyReturn to Shop