fbpx

Se vores produkter fra Pinolino

Giv drømmene liv

Hvor meget sanser nyfødte børn

Vidunderlige Uger - Hvad sanser en nyfødt

Det følgende er uddrag af bogen Vidunderlige Uger.

Hvad ser de?

Indtil for nylig mente videnskabsmænd og Iæger, at nyfødte ikke kunne se. Det er ikke rigtigt. Nyfødte elsker at se på ansigter, og det har deres mødre altid vidst. Men synet er den sidste sans, der udvikles fuldt ud.
Dit nyfødte barn kan se helt tydeligt op til en afstand af 20 centimeter. Længere ude er synet sandsynligvis sløret. Sommetider har barnet også svært ved at fokusere med begge øjne på det, det ser på. Men når først det lykkes, kan det stirre intenst på genstanden. Det vil et øjeblik holde op med at bevæge sig. Al opmærksomhed er fokuseret på genstanden. Hvis barnet er meget kvikt, kan det følge et stykke legetøj der bevæges, ved at følge det med øjnene, dreje hovedet eller sommetider gøre begge dele på én gang. Genstanden skal bevæges vandret fra venstre mod højre og lodret fra oven og nedad. Det vigtigste er, at genstanden bevæges meget langsomt og regelmæssigt. Hvis barnet taber genstanden af syne efter et øjeblik, så fang barnets blik igen og gentag det langsommere.
Det viser sig at den genstand barnet bedst kan følge, er et simpelt omrids med det menneskelige ansigts grundlæggende karakteristika… to store prikker øverst, som gør det ud for øjne, og én nedenunder som mund. Spædbørn er i stand til at gøre dette så tidligt som én time efter fødslen. Mange har øjnene vidt åbne, og er meget opmærksomme. Det er sandsynligt at helt spæde børn “indprenter sig” alt, der blot svagt minder om et menneskeligt ansigt.
Dit barn vil hellere kigge på farvestrålende ting end på en ensartet, kedelig flade. Det er interesseret i skarpe kontraster. Jo skarpere, jo bedre… for eksempel fastholder røde og hvide striber sandsynligvis interessen længere end grønne og blå. Og sorte og hvide striber fastholder opmærksomheden længst, fordi kontrasten her er størst. Og tydelige striber og kantede former er mere interessante end runde former.

Hvad kan de høre?

Dit nyfødte barn kan skelne tydeligt mellem forskellige lyde. Det er i stand til at genkende din stemme kort efter fødslen. Det kan lide musik, lyden af en motor, og dæmpet, rytmisk trommen. Det giver god mening, for disse lyde er allerede velkendte for barnet. I livmoderen var det omgivet af den konstante dunken, susen, mumlen, hvæsen og knirken fra hjerte, årer, mave, lunger og tarme. Det har også en medfødt interesse for de fleste menneskestemmer og finder dem beroligende. Spædbørn føler sig stort set veltilpasse i omgivelser, der ligner dem de var vant til fra livmoderen, og et spædbarn, hvis mor har tilbragt meget tid i støjende omgivelser, kan blive uroligt hvis der er for stille i værelset. Dit spædbarn opfatter forskellen på dybe og høje (kvinde)stemmer. Højt klingende lyde vil hurtigt tiltrække barnets opmærksomhed. Det mærker voksne, og derfor taler de til spædbørn med højere oktaver end deres normale stemmeleje. Barnet er også i stand til at skelne mellem dæmpede og kraftige lyde og bryder sig ikke om pludselig, kraftig støj. Nogle børn er lettere at skræmme end andre, så det er vigtigt at du ikke foretager dig noget der skræmmer dit barn.

Hvilke dufte kan spædbørn lide?

Dit nyfødte barn er meget følsomt over for lugte. Det kan ikke lide lugte, vi karakteriserer som gennemtrængende eller skarpe. Den slags lugte gør barnet hyperaktiv. Det vil prøve at vende sig bort fra kilden til lugten og måske også begynde at græde. Dit barn kan lugte forskel på din krops lugt og mælken fra dit bryst, og på lugten af andre mødre. Hvis barnet forsøgsmæssigt bliver præsenteret for klædningsstykker, forskellige mennesker har båret, vil det vende sig om mod det tøj, du har haft på.

Hvilken smage kan spædbørn lide?

Dit spædbarn kan også allerede skelne mellem forskellige smagsstoffer. Det har en udtalt forkærlighed for søde ting og bryder sig ikke sure eller syrlige ting. Hvis noget er bittert, spytter barnet det ud så hurtigt det kan.

Hvad føler de?

Dit spædbarn kan mærke forandringer i temperaturen. Det kan mærke varme, og det er en fordel når det leder efter en brystvorte, hvis den ikke lige bliver puttet ind i barnets mund, for brystvorten er meget varmere end brystet. Dit spædbarn kan finde brystvorten ved simpelthen at flytte hovedet i retning af det varmeste sted. Barnets ansigt skal naturligvis være i nærheden af moderens bryst, hvis det skal kunne klare dette.
Dit spædbarn kan også føle kulde. Men hvis det bliver koldt, vil det ikke selv kunne genvinde varmen, fordi det i en så tidlig alder ikke kan ryste for at få varmen, og på den måde regulere sin legemstemperatur. Moderen må sørge for, at barnets krop er varm. For eksempel er det ikke særlig klogt at tage et spædbarn med ud på en lang spadseretur i sne og is, lige meget hvor godt barnet er pakket ind. Før du ved af det, er barnet blevet alt for koldt og viser tegn på nedkøling. Derfor skal du skynde dig ind i varmen, hvis dit barn begynder at græde i denne situation.
Dit barn er ekstremt følsomt over for berøringer. Som regel elsker det kontakt med huden, hvad enten den er blid eller mere bestemt. Find ud af, hvad dit barn foretrækker i det givne øjeblik. Det vil som regel også nyde kropsmassage i et dejligt varmt rum. Enhver form for kropskontakt er simpelthen den bedst tænkelige trøst og opmuntring for barnet. Prøv at finde ud af, hvilken slags kontakt der gør dit barn søvnigt eller meget vågen. Du vil kunne drage god nytte af denne viden i mere besværlige stunder.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop