Forslag til 3. Tigerspring
3. Tigerspring – 12 uger – En verden af glidende overgange
Omkring de 12 uger, vil din baby atter begynde at opleve verden på en ny måde. Den vil begynde at forstå begivenheder.
Når barnet træder ind i en verden af blide overgange, bliver det for første gang i stand til at opfatte kontinuerlige forandringer i synsindtryk, lyde, fornemmelser og lugte.
Det kan nu opfatte, hvordan en stemme skifter fra et toneleje til et andet, eller hvordan en krop skifter stilling. Ikke blot kan barnet registrere disse glidende overgange i verden omkring sig, det kan nu også lære selv at skabe dem. Det sætter dit barn i stand til at arbejde med en lang række vigtige færdigheder.
Du vil bemærke at barnets bevægelser bliver mere smidige, mere flydende og mere ligner en voksens. Denne nyvundne kontrol gælder både selve kroppen og de dele, barnet bevidst kan bevæge — hænderne, fødderne, hovedet og øjnene, ja, selv stemmebåndene. Du vil sikkert lægge mærke til, at når barnet rækker ud efter et stykke legetøj, er bevægelsen langt mere glidende.
Når barnet bøjer knæene for at sidde eller trække sig op i stående stilling, virker hele manøvren mere bevidst og moden. Hovedbevægelserne bliver også mere glidende, og hastigheden kan varieres. Barnet kan se sig om i værelset, ligesom større børn gør, og følge en kontinuerlig bevægelse. Øjnene er i stand til at fokusere skarpere, og synet er snart lige så godt som hos en voksen.
Springets varighed:
Springet ind i En Verden af Glidende Overgange begynder mellem uge 11½ og 12½.
Nye færdigheder
- Følger en genstand med øjnene i en glidende bevægelse.
- Drejer sit hoved glidende bevægelse.
- Triller fra mave til ryg.
- Rasler med en rangle.
- Opdager nye muligheder med sin stemme.
- Laver spytbobler.
- Udtrykker tydeligt når noget er sjovt eller interessant.
Se efter følgende tegn
- Græder oftere og længere.
- Vil gerne drikke mere
- Ønsker fysisk kontakt næsten konstant.
- Kan trække sig ind i sig selv.
- Sutter oftere på tommelfinger.
- Mindre fysisk aktiv.
Sjove lege under det 3. Spring.
Her er nogle lege og aktiviteter som er gode for spædbørn på dette stade af deres udvikling. I denne alder vil dit barn især nyde lege, hvor du bevæger hele dets krop rundt. Prøv at gøre det blidt med langsomme og regelmæssige bevægelser, og husk at det er den eneste slags bevægelser, dit barn virkelig kan forstå. Det er bedre at lege flere forskellige lege efter hinanden end at fortsætte for længe med den samme leg.
- “FLYVEMASKINEN” Løft barnet langsomt op, mens du frembringer en lyd, der vokser i styrke eller skifter fra en lavfrekvent lyd til en højfrekvent. Barnet vil automatisk strække sin krop ud, når du løfter det op over dit hoved. Begynd så nedturen, mens du laver flyvemaskinelyde der passer til. Når barnet er på højde med dit ansigt, byder du det velkomment ved at give det et smækkys og kærtegne det. Du vil snart opdage, at dit barn forventer at du gør dette, og derfor åbner det munden og kysser dig. Du vil også opdage at dit barn åbner munden igen, som om det forventer at blive kysset, når det ønsker at du skal gentage flyvelegen.
- “RUTSJEBANEN” Sæt dig på gulvet eller på en sofa, læn dig tilbage og gør din krop så rank som mulig. Læg dit barn så højt oppe på dit bryst, som du kan, og lad det glide blidt ned på gulvet, mens du udstøder glidelyde. Nogle spædbørn elsker også at gøre dette, når de er i bad sammen med en voksen, så de kan glide ned over den voksnes bryst og mave og ned i vandet.
- “PENDULET” Sæt barnet på dine knæ, så det vender ansigtet mod dig, og sving det langsomt fra side til side. Lav forskellige lyde, som for eksempel højfrekvente, hurtige tik-tak lyde, eller lavfrekvente, langsomme dingdong lyde, eller efterlign rådhusklokkerne. Prøv at lave lyde, der går fra høj til dyb og fra hurtig til langsom. Er der lyde din baby finder særligt underholdende, brug dem. Husk at holde godt fast om barnet, og kontroller at dets hoved og halsmuskler er stærke nok til at kunne bevæge sig med rytmen.
- “GYNGEHESTEN” Sæt barnet på dine knæ, så det har ansigtet mod dig, og foretag stepbevægelser med benene, så barnet gynger op og ned som om det sad på en hest. Du kan akkompagnere med klip-klap-lyde for hvert skridt. Du kan også lade hesten pløje sig gennem en pløret mark og lave sugende lyde for hvert skridt. I denne alder vil de fleste spædbørn virkelig nyde den “sjappende” lyd.
- NIPPELEGEN Sæt dig foran dit barn og sørg for at det ser på dig. Bevæg langsomt dit ansigt hen mod dets mave eller næse. Imens laver du en langt udtrukket lyd som stiger i styrke eller skifter klang, for eksempel “haaps”, “tjuuuuhej” eller “aaaaaabum” eller lyde mage til dem, barnet selv laver.
- AT FØLE PÅ STOF Læg vasketøjet sammen med barnet i nærheden og lad det mærke de forskellige slags stof som for eksempel uld, bomuld, silke eller nylon. Lad barnets hånd glide hen over stoffet, så det også kan mærke de forskellige strukturer. Spædbørn kan lide at røre ved forskellige materialer med deres fingre og munde. Prøv med noget usædvanligt, for eksempel et stykke vaskeskind eller filt.
- AT KLATRE OP AD “MONT BLANC” Lad dit spædbarn spadsere op ad din krop, mens du sidder let tilbagelænet. Glem ikke at holde godt fast om barnet når du leger denne leg.
- HOPPE ELLER DANSE PÅ DIT SKØD Et fysisk aktivt spædbarn elsker at gentage de samme glidende bevægelser igen og igen, når det sidder på dit skød. Lad barnet rejse sig og sætte sig igen i sit eget tempo. Det vil ønske at gentage denne enkle leg i det uendelige. Husk på dets hoved.
Vi vil gerne hjælpe dig igennem din babys Tigerspring! Hvis du taster din babys terminsdato i vores “Tigerspringalarm“, modtager du viden om din babys 10 spring, lige umiddelbart inden springene sætter ind.
Helt gratis!